Hottub kachel zelf maken

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun hottub zelf te maken. Dit kan een leuk klusje zijn om te doen. Ook het maken van een hottub kachel kan leuk zijn om te doen. Echter heeft u hier wel een aantal dingen voor nodig. Door de juiste benodigdheden te hebben, kunt u zelf een hottub kachel maken voor jouw eigen zelfbouw hottub.  

Interne of externe kachel

Om zelf een hottub kachel te maken, moet u als eerste weten welke kachel u wilt hebben. De kachels voor hottubs zijn namelijk onder te verdelen in twee categorieën. Zo heeft u interne- en externe kachels. Interne kachels zijn kachels die in de hottub zelf ingebouwd zijn. De gehele interne kachel tot 3 centimeter onder de bovenrand staat onder water.

Externe kachels zijn kachels die buiten de hottub staan. Het water wordt hierbij via speciale geïsoleerde pijpen naar de kachel toegestroomd. Een geïsoleerde pijp aan de bovenkant van de kachel pakt het water op en leidt dit weer terug naar de hottub.

De keuze tussen deze soort kachels is niet beïnvloedbaar door de snelheid dat de kachels opwarmen. Dit komt omdat het bij beide soorten kachels ongeveer 2 uur duurt voordat de hottub volledig op temperatuur is. De exacte opwarmtijd is afhankelijk van de kW van de kachel.

Zelf een kachel aansluiten

Op het moment dat u de keuze heeft gemaakt voor een interne- of externe kachel, dan kunt u deze ook makkelijk zelf aansluiten. Dit moet wel gedaan worden op basis van specifieke eisen. Als eerste is het belangrijk om de externe kachel op een horizontaal stevig oppervlak te zetten. Hierbij kunt u kiezen voor beton of stenen. Ook een houten veranda kan een optie zijn. Verder moet de externe kachel ongeveer 15 cm onder het waterniveau staan. Op die manier kan het water ook terug naar de hottub stromen. Het is belangrijk om dit goed te doen, anders heeft u het gevaar dat de hottub het niet gaat doen. Vervolgens kunt u de slangen installeren van de kachel naar de hottub toe.

De werking van de kachel

Als uzelf een kachel maakt, wilt u natuurlijk wel dat deze goed werkt. Als u de hottub hebt gevuld en alles goed is aangesloten, is het mogelijk om de kachel aan te zetten. Dit kunt u het beste doen met gewoon brandhout.

Een hottub kachel werkt het beste op droog hout. Dit brand namelijk sneller en harder. Hierdoor is de opwarmtijd van het water een stuk minder lang. Het is belangrijk om niet alleen droog, maar ook relatief kleine stukken hout te gebruiken. Een lading hout in de kachel gaat hierdoor vaak 45 minuten mee. Dit ligt echter geheel aan het hout dat wordt gebruikt. Vuren hout kan bijvoorbeeld slechts 15 minuten meegaan.

In de winter is het belangrijk om al het water uit de kachel te halen. Dit komt omdat het water kan bevriezen en de kachel kan beschadigen. Beschadigingen kunnen de werking van de kachel verstoren.

hottub kachel zelf maken