ZOEK HIER UW

Hottub met externe kachel

Een hottub met externe kachel is verkrijgbaar in verschillende varianten. Een kunststof hottub met een kachel buiten het bad wordt ook wel een kunststof hottub met externe kachel genoemd. Door middel van een aanvoerslang in het bad loopt er – zodra u het bad gaat vullen – automatisch water naar de kachel. De kachel heeft een dubbele wand en omvat dus veel water rondom de vuurhaard. Hierdoor wordt een groot oppervlakte gecreëerd waarbij warmte overdracht plaats vindt. Zodra het vuur het water opwarmt, zal het warme water in de dubbele wanden gaan stijgen, net als warme lucht stijgt warm water en gaat naar boven. Boven in de kachel vind het water een uitgang naar het bad en zal heet geheel op natuurlijke wijze een weg terug vinden naar het bad. Eenmaal in het bad zal het hete water verder stijgen en zich gaan manifesteren aan de oppervlakte. Door deze beweging zal de kachel langzaam leeg lopen, en zal het hierdoor automatisch koud water aantrekken via de onderste verbinding tussen het bad en de kachel. De hottub met externe kachel wordt dus geheel op natuurlijke wijze verwarmd, er is geen pomp nodig.

Hottub met externe kachel

Hoever mag de kachel van de hottub staan?

Bij de kunststof hottub met externe kachel wordt ons regelmatig de vraag gesteld op welke afstand de kachel van de hottub mag staan. De hoofdregel hierbij is dat de kachel zo kort mogelijk bij de hottub dient te staan, dat wil zeggen maximaal zo’n 15 à 20 cm. Door de afstand zo kort mogelijk te houden is er een goede circulatie mogelijk en zal de kachel niet oververhit raken. Zou u een langere afstand aanhouden, dan zou door te langzame doorstroming de kachel oververhit kunnen raken met alle gevolgen van dien.

Hoe warm wordt de externe kachel welke buiten de hottub staat?

De buitenkachel heeft als doel het water zo snel mogelijk op te warmen zodat u niet lang hoeft te wachten om van de hottub te kunnen genieten. Het doel van deze kachel is echter niet om de omgeving op te warmen. Daar de kachel altijd dubbelwandig is, zal heet water de warmte opvangen en circuleren naar het bad zelf. Een veel gehoorde vraag is of de kachel aan de buitenzijde heet is. Dit is echter niet het geval, u kunt de kachel vaak het beste vergelijken met een centrale verwarming in huis. Deze is wel warm, maar je zult uw handen er niet aan kunnen branden.

Inbouw hottub met een externe kachel

Al vele jaren lang leveren wij inbouw hottubs met interne kachels omdat daarbij altijd sprake was van een natuurlijke circulatie. Sinds 2018 zijn wij echter eveneens gestart met de productie van inbouw kunststof hottubs met externe kachel, voorzien van een langzame circulatiepomp en alarmbeveiliging. De alarmbeveiliging zal de gebruiker erop attenderen dat zodra de circulatie weg zou vallen, de kachel gedoofd zal moeten worden. Met de komst van deze variant inbouw hottubs, zien wij nieuwe mogelijkheden voor diegenen die hun zit- of loungehoek willen integreren met de hottub en de staande buitenkachel.